آیا می دانید بهترین سیمان برای بتن ریزی کدام است؟ با شهرساختمانی همراه باشید تا پاسخ این سوال را شرح دهیم. بتن ریزی به علت نقش مهمی که در ایمنی و افزایش مقاومت ساختمان ایفا می کند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سیمان یکی از مصالح مهم در روند بتن ریزی است، زیرا می تواند بر میزان مقاومت فشاری بتن اثر گذار باشد. در واقع فضاهای داخلی و تخلخل موجود در سیمان منجر به تغییر تنش و حالت شکست بتن می شوند. از اینرو می توان مدعی شد که مقاومت و کیفیت بتن ریزی در گرو نوع سیمان استفاده شده است.
مشخصات سیمان بتن ریزی چیست؟
بهترین سیمان برای بتن ریزی بر اساس شرایط سازه و محل ساخت آن تعیین می شود. در واقع باید انتظاری که از بتن مورد نظر وجود دارد مشخص، سپس بر اساس آن نوع سیمان انتخاب شود. در این بین لازم است فاکتورهای زیر نیز مد نظر قرار داده شود.
- مدت زمان مورد نیاز برای گیرایی سیمان
- استحکام و مقاومت سیمان
- مقرون به صرفه بودن هزینه آن
- شیوه کار آسان
- میزان مقاومت در برابر عوامل شیمیایی و محیطی
با توجه به موارد ذکر شده این امکان وجود ندارد که یک نوع سیمان را به عنوان بهترین سیمان برای بتن ریزی و ساخت و ساز معرفی کرد.
انواع سیمان و کاربرد آن ها
در روند ساختمان سازی بسته به نوع و شرایط سازه می توان سیمان مناسب برای بتن ریزی را انتخاب کرد. به طور کلی انواع سیمان بر اساس کاربردهای آن به شرح زیر است.
سیمان پرتلند معمولی
سیمان پرتلند معمولی، بهترین سیمان برای بتن ریزی است، زیرا می تواند با هر شرایط و هر سازه ای سازگار باشد. استفاده از این سیمان، به دلیل تاثیر شگرف آن بر استحکام سازه، در بتن ریزی و ساختمان سازی متداول است.
سیمان پرتلند پوزولانی
سیمان پرتلند پوزولانی یکی دیگر از سیمان های متداول در بتن ریزی و ساختمان سازی است. این سیمان در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی مقاومت بالاتری در برابر حملات شیمیایی دارد. از طرف دیگر نفوذپذیری آن تا حد قابل توجهی پایین تر است. به همین دلیل استفاده از آن در سازه های دریایی، فاضلاب، سد و … متداول است.
سیمان با گیرایی سریع
سیمان گیرش سریع ( سیمان با گیرایی سریع) دارای سرعت چسبندگی بالایی است، به همین دلیل در سازه های واقع در آب جاری و راکد که سرعت چسبندگی در آن اهمیت بسیاری دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. مدت زمان کم چسبندگی این سیمان بر مقاومت آن اثر منفی نداشته است. به طوری که می توان مدعی شد، مقاومت آن به اندازه سیمان پرتلند معمولی است.
سیمان مقاوم در برابر سولفات
در روند تولید سیمان مقاوم در برابر سولفات، مقدار آلومین کاهش دادهمیشود. این امر مقاومت بتن را در برابر حملات سولفات افزایش می دهد و مدت زمان گیرایی آن را طولانی تر می کند. استفاده از این سیمان، به عنوان بهترین سیمان برای بتن ریزی، در کانالها، سیفونها و سایر مکان های سرپوشیده متداول است.
سیمان با آلومینیوم بالا
برای سازه هایی که در محیط سرد و قطبی قرار دارند، لازم است از سیمان با آلومینیوم بالا استفاده شود. این سیمان می تواند یک انتخاب مناسب برای سازه های در معرض اسیدی شدن نیز باشد. این سیمان از ذوب آهک و بوکسیت تولید می شود و مقاومت بالایی دارد.
سیمان رنگی
سیمان رنگی همان سیمان معمولی است که به آن رنگدانههای معدنی (۵ تا ۱۰ درصد) اضافهشدهاست. استفاده از این سیمان بیشتر جنبه تزیینی دارد و برای کف سازه استفاده می شود.
سیمان سفید
سیمان سفید، از سیمان های متداول در ساخت دیوارها و پنل های پیش ساختهاست. در روند ساخت این سیمان از مواد خام بدون اکسید آهن استفاده می شود. قیمت سیمان سفید در مقایسه با سایر سیمان ها بالاتر است.
سیمان آب گریز
سیمان آب گریز، همانگونه که از نام آن مشخص است، مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب دارد. در روند تولید این سیمان از مواد مختلفی همچون اسید تانیک، گچ، گروت سیمانی دانه درشت، استئارات کلسیم و استئارات آلومینیوم استفاده می شود.
بهترین سیمان برای بتن ریزی کدام است؟
بهترین سیمان برای بتن ریزی، سیمان پرتلند از نوع معمولی و پوزولانی است. سیمان پرتلند معمولی مقاومت بالایی در برابر ترک خوردگی، نفوذ هوا، حمله سولفات ها و کلریدها، تخریب و سفیدک ( شوره ) دارد. این سیمان در طی ۹۰ روز به حداکثر مقاومت خود می رسد و یک انتخاب اقتصادی و مقرون به صرفه است. با این وجود احتمال هوازدگی و فرسایش آن در مجاورت هوا وجود دارد. همچنین در روزهای اول اجرا، مقاومت آن بسیار پایین است و به ۲۸ روز زمان برایرسیدن به کیفیت مورد نظر نیاز دارد.
سیمان پرتلند دارای رده های مختلفی است که متداولترین و پرکاربردترین آنها رده ۳۳، ۴۳ و ۵۳ است. هر یک از رده های ذکرشده، مقاومت فشاری مختلفی دارند و بر همین مبنا کاربردهای مختلفی نیز پیدا کرده اند. به طور مثال سیمان معمولی پرتلند رده ۴۳ در ساخت دیوارها، بتن های غلطکی و … مورد استفاده قرار می گیرد. این در حالی است که سیمان رده ۵۳ در ساخت ملات های سیمانی، بتن های RCC و … کاربرد دارد. مدت زمان لازم برای رسیدن این دو نوع سیمان به ۲۳ مگاپاسکال متفاوت است. سیمان تیپ ۴۳ به ۷ روز و سیمان تیپ ۵۳ به ۲۷ روز زمان برای رسیدنبه این مقاومت نیاز دارند.
ویژگی های سیمان پوزولانی
- سیمان پرتلند پوزولانی، به عنوان بهترین سیمان برای بتن ریزی، از ترکیب پوزولان (ماده سیلیکاتی) با سیمان پرتلند با نسبت ۱۵ به ۸۵ به دست می آید.
- استفاده از این سیمان موجب افزایش مقاومت بتن می شود. همچنین یک سد نفوذ ناپذیر را در برابر مواد شیمیایی ایجاد می کند.
- سیمان پرتلند پوزولانی در برابر یخ زدگی، ترک خوردگی و … مقاومت بالایی دارد. در صورت استفاده از این سیمان می توان از سیمان کمتری در روند بتن ریزی استفاده کرد و از این طریق حجم بتن ریزی را نیز کاهش داد.
- از معایب این سیمان می توان به عدم امکان استفاده از آن در پروژه های بتن ریزی گسترده و مقاومت کم در برابر فرسایش و هوازدگی اشاره کرد.
- لازم به ذکر است این سیمان نیز به ۲۸ روز زمان برایرسیدن به حداکثر مقاومت فشاری نیاز دارد.