انواع روان کننده بتن کدامند؟

در مقاله قبل از سایت فروش مصالح ساختمانی شهر ساختمانی به معرفی روان کننده بتن پرداختیم اکنون می خواهیم بدانیم انواع روان کننده بتن کدامند؟ گفتیم روان کننده یک افزودنی شیمیایی بتن است که به عنوان کاهنده آب و بالا بردن عدد اسلامپ بتن به کار برده می شود. بدیهی است که با بالا رفتن عدد اسلامپ بدون آنکه بتن خواص خود را از دست بدهد بتن روان تر شده و باعث می شود که به راحتی خلل و فرج محل ریختهشده را پر کند.
مزایای استفاده از محصولات روان کننده بتن
- افزایش مقاومت و استمرار در برابر نفوذ آب
- کاهش نسبت آب به سیمان و بهبود مکانیکی بتن
- افزایش روانی بتن و شکل پذیری راحت آن
افزایش کارایی در مکان هایی دور از دسترس - کم شدن حرارت هیدراتاسیون در بتن
- کاهش جمع شدگی در سیمان و بالا بردن مقاومت در بتن
- کم کردن ناپیوستگی و نفوذ پذیری سیمان
- استفاده راحت در عملیات های بتن ریزی
انواع روان کننده های بتن
همانطور که گفته شد روان کننده بتن یک ماده شیمیایی است که پس از اضافه شدن به بتن باعث یکسان شدن بار الکتریکی ذرات سیمانشده و به این خاطر ذرات سیمان یکدیگر را دفع کرده و کلوخه نمی شوند و بدون نیاز به آب اضافی بتن روان تر می گردند. روان کننده های بتن در چندین پایه مختلف تولید می شوند:
- لیگنو سولفونات
- سلامین سولفونات
- نفتالین سولفونات
- کربوکسلیک اسید واترها
در سال های اخیر استفاده از انواع محصولات فوق روان کننده بتن بر پایه کربوکسیلیک اسیدها به خاطر کارایی بالاتر و صرفه اقتصادی رواج بیشتری داشته است، ولی سایر انواع روان کننده ها هم کماکان مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده از روان کننده ها بیش از هفتاد سال است که در دنیا متداول شدهاست و بی ضرر بودن آن به اثبات رسیدهاست. در حال حاضر نیز در دنیا کمتر بتنی بدون استفاده از آنها ساختهمیشود. استانداردهای مختلفی در دنیا برای انواع روان کننده بتن تعریف شدهاست که از متداول ترین آنها می توان ASTM C-444 را نام برد.
در ایران نیز از چند سال قبل تولید و مصرف روان کننده ها مشمول رعایت استاندارد اجباری ISIRI 2130 شدهاست. از لحاظ عملکرد روان کننده ها آنها را می توان به دسته کلی تقسیم نمود:
- روان کننده بتن دیرگیر
- روان کننده بتن زودگیر
- روان کننده های بتن نرمال