در این مقاله عوامل تاثیرگذار بر سفت شدن بتن را دقیقا بررسی خواهیم کرد. همچنین برای خرید مصالح ساختمانی با کیفیت و با نازل ترین قیمت اقدام کنید. یکی از اساسی ترین موارد در فرآیند کار با بتن، زمان سخت شدن و گیرش آنها است. این مورد را میتوان به عنوان یکی از اصلی ترین نکات ساخت ساز های بتنی به شمار آورد. همچنین سفت شدن بتن میتواند نشان دهنده چگونگی عملکرد بتن در درازمدت باشد. گیرش بتن به زمان مورد نیاز برای سفت شدن بتن گفته میشود. عوامل زیادی بر گیرش بتن و زمان آن تاثیر میگذارند. به طور کلی تمامی این عوامل در کنار باعث گیرش نهایی بتن میشوند.
درباره بتن بیشتر بدانید
بِتُن (به فرانسوی: Béton) در مفهوم وسیع به هر ماده یا ترکیبی که از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانیشدن تشکیل شده باشد گفته میشود. .در حالت کلی منظور از بتن، بتن ساخته شده توسط سیمان پرتلند است که از مخلوط کردن سنگدانههای ریز و درشت، سیمان پرتلند و آب تولید میشود. این مخلوط پس از گذشت زمان کافی به مادهای سنگمانند تبدیل میشود. سنگدانه درشت معمولاً شن یا سنگ خرد شده و سنگدانه ریز ماسه است. در طول سخت شدن یا عمل آمدن بتن، سیمان به صورت شیمیایی با آب ترکیب میشود و بلورهای قوی تشکیل میدهد که سنگدانهها را به یکدیگر متصل میکند، فرآیندی که هیدراتاسیون نامیده میشود.
در طی این فرایند، گرمای قابل توجهی به نام گرمای هیدراتاسیون آزاد میشود. بعلاوه، به خصوص با تبخیر آب اضافی، بتن اندکی منقبض میشود، پدیدهای که به آن انقباض خشکشدن میگویند. فرایند عمل آمدن و افزایش تدریجی مقاومت بتن که با آن اتفاق میافتد، بهطور ناگهانی پایان نمییابد مگر اینکه بهطور مصنوعی قطع شود. در عوض، در دورههای زمانی طولانی کاهشیتر میشود، اگرچه، در کاربردهای عملی، بتن معمولاً پس از ۲۸ روز عمل آمدهاست و در استحکام کامل طراحی در نظر گرفته میشود.
اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر سفت شدن بتن
بتن ها دارای انواع متفاوتی هستند. ترکیبات هر یک از بتن ها روند سفت شدن و گیرش آنها را متفاوت میکند. اما معمولا چیزی حدود ۲۸ روز زمان میبرد تا روند تنظیم بتن به مرحله نهایی خود برسد. در این مرحله بتن مربوطه شکل پذیری خود را از دست خواهد داد. به طور کلی گیرش بتن به عواملی مانند رطوبت هوا، طرح اختلاط بتن، دما و نسبت آب به سیمان وابسته است. در ادامه به بررسی این عوامل میپردازیم.
تاثیر آب و هوا
یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در سفت شدن بتن شرایط آب و هوایی است. توجه به شرایط آب و هوا در زمان ساخت و ساز و پروژه های بتنی اهمیت بسیار زیادی دارد. از این رو مدیران و پیمانکاران که در پروژه نقش دارند، باید آب و هوا را در زمان کار مورد بررسی قرار دهند. در نظر داشته باشید که توجه به میزان دمای محل پروژه در زمان بتن ریزی نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
تراکم بتن
یکی از عواملی که میتواند زمان گیرش بتن را تغییر دهد، استفاده از شیوه های تراکم بتن با فشار زیاد است. در واقع این کار باید با استفاده از تجهیزات تراکم بتن با فشار زیاد زمان گیرش بتن کاهش مییابد. استفاده از این روش باعث کاهش نسبت آب به سیمان میشود و کیفیت بتن را با افزایش میدهد.
طرح اختلاط بتن
یکی از عواملی که ارتباط زیادی با زمان گیرش بتن دارد، طرح اختلاط این متریال است. پیمانکاران از آنجایی که در بعضی از پروژه ها به سرعت بالای کار نیاز دارند، از شتاب دهنده های مخلوط بتن کمک میگیرند. با این فرآیند مدت زمان خشک شدن بتن کاهش مییابد و میتوان از بتن مربوطه استفاده کرد.
مراحل سفت شدن بتن به ترتیب
بعد از فرآیند بتن ریزی این متریال آسیبپذیر است و به سادگی صدمه میبیند. در بعضی از مواقع انتظار بیش از حد برای گیرش بتن ممکن است شما را عصبی کند. اما باید در نظر بگیرید که تنها سرعت خشک شدن و گیرش بتن اهمیت ندارد و کیفیت این مصالح نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. برای مثال برخی از فرآیندهای کاهش زمان گیرش باعث کاهش کیفیت بتن نهایی میشوند. سفت شدن فرآیند پیچیدهای است که مراحل مختلفی دارد.
این مراحل عبارت اند از:
- مرحله ترکیب: در این مرحله، ترکیبات اولیه مانند ماسه، سیمان، سنگدانه و آب با یکدیگر ترکیب میشوند و بتن را تولید میکنند.
- مرحله حرارتی: پس از اتمام مرحله اول و ایجاد بتن، این متریال ۷ الی ۸ روز در دمای محیطی قرار میگیرد تا مرحله حرارت بتن نهایی شود.
- مرحله خشک شدن: در مرحله سوم بتن به صورت مداوم در یک دمای متعادل قرار میگیرد و به صورت کامل خشک میشود.
- مرحله نفوذ آب: در مرحله بعدی آب به درون ساختار بتن وارد میشود و موجب شکلگرفتن مواد ژل مانند میشود و بین فولاد و بتن چسبندگی ایجاد خواهدشد.
- مرحله گیرش بتن: در نهایت بتن کاملا سفت میشود و به شکلی پایدار و محکم در می آید.
سوالات متداول
برای سرعتبخشیدن به گیرش بتن میتوان از افزودنیهای بتن استفاده کرد.