حال که دانستیم گیرش بتن چیست و چگونه انجام میشود، به عواملی که بر زمان این فرآیند تاثیرگذار هستند میپردازیم. زمان گیرش بتن تحت تاثیر عوامل مختلفی تغییر میکند و همیشه ثابت نیست.
چرا زمان گیرش بتن اهمیت دارد؟
ممکن است که در نگاه اول این موضوع مهم به نظر نرسد، اما با دانستن مراحل گیرش بتن برای بسیاری از اهدافی که در نظر دارید بسیار مفید باشد. زمان گیرش بتن اولیه به شما میگوید از زمانی که آب را با سیمان مخلوط میکنید تا شروع به سختشدن چقدر زمان دارید. دانستن این موضوع به شما کمک میکند تا برنامهریزی کنید که بتن چه زمانی برای مخلوط شدن و بتنریزی مناسب است و یا چقدر زمان برای حمل و جابهجایی بتن در اختیار دارید.
از طرف دیگر مرحله نهایی در زمان گیرش بتن نشان میدهد که بتن سختشده و شروع به استحکام میکند. پس از زمانگیرش نهایی، انجام فعالیتهای یکپارچهسازی توصیه نمیشود زیرا باعث اختلال در رشد مقاومت بتن میشود.
در حالت ایدئال، شما میخواهید زمانگیرش بتن اولیه بهاندازه کافی طولانی باشد تا بتن را بهآسانی حمل کرده و درحالیکه هنوز سیال است بتنریزی کنید. بااینحال، شما نمیخواهید زمانگیرش اولیه بیش از حد طولانی باشد، زیرا در این صورت، کارکنان عملیات بتنریزی و بقیه خدمه باید منتظر بمانند (گاهی تا 5 ساعت) تا بتن آماده شود.
همین امر در مورد زمان گیرش نهایی نیز صدق میکند، جایی که میخواهید آنقدر طولانی باشد که بتن را بهخوبی بهسختی مناسب برسانید، اما نه آنقدر طولانی، زیرا این باعث طولانی شدن زمانبندی پروژه میشود.
چه عواملی بر زمان گیرش بتن تاثیرگذار هستند؟
تاثیر رطوبت بر زمان تنظیم بتن
رطوبت نقش مهمی در مدت زمان گیرش بتن و پخت نهایی آن دارد. اگر آب کافی در مخلوط نباشد، بتن سریع به مرحله نهایی پخت رسیده و از لحاظ مقاومت کلی ضعیفتر میشود. برعکس چنانچه رطوبت بیش از حد در مخلوط بتن وجود داشته باشد، باعث پوسته پوسته شدن بتن شده و لایه بالایی بتن را ضعیف خواهد کرد.
تاثیر باد بر گیرش بتن و زمان تنظیم آن
میزان وزش باد نیز نقش مهمی در مدت زمان گیرش بتن ایفا میکند. با افزایش میزان وزش باد، میزان تبخیر رطوبت نیز افزایشیافته و عوارض خاص خود را برای بتن خواهد داشت.
طرح اختلاط بتن و تاثیر آن بر زمان تنظیم بتن
طرح اختلاط بتن نیز ارتباط زیادی با زمان گیرش بتن دارد. در برخی پروژهها با توجه به نیاز به سرعت بالا از شتاب دهندههای مخلوط بتن استفاده میکنند. اینکار موجب میشود بتن در اسرع وقت خشکشده و قابل استفادهباشد. در این حالت مقاومت بتن فدای سرعت عملشده و بتن مقاومت کمتری نسبت به طراحیها دارد.
تاثیر دما بر گیرش بتن
دما نیز بر زمان گیرش بتن تاثیر دارد. با افزایش دما همانند اثر باد، میزان تبخیر افزایش یافته و اثرات کاهش مقاومت را به دنبال خواهد داشت.
برای جلوگیری از تاثیر دما و کنترل این فاکتور میتوان از پتوهای گرمکننده و یا سردکننده استفاده کرد. علاوه بر متعادل نگه داشتن دما میتوانند به راحتی نصب و برداشته شوند و از یخ زدگی بتن در هوای سرد جلوگیریکرده و میزان خرابی بتن را کاهش دهند.
کلام آخر
بتن یکی از مصالح پرکاربرد و مفید در صنعت ساختمان سازی است که عمل گیرش آن از مهمترین خواص بتن به شمار میرود که تاثیر زیادی بر رفتار آن در طولانی مدت دارد. این فرآیند حیاتی در دو مرحلهی اولیه و نهایی انجام میشود و عوامل گوناگونی همجون آب و هوا، دما، … بر روی سرعت و استحکام آن تاثیر گذار است.