پانل سیمانی ورقهایی است که از ترکیب سیمان و فیبرهای حاوی سلولز تولید میشود. پانلهای سیمانی با توجه به نحوه تولید و کاربردی که دارند در ابعاد مختلفی مثل ۱۲۰ در ۲۴۰ سانتیمتر، و ۶۰ در ۱۲۰ سانتیمتر، با ضخامتهای گوناگون از ۴ میلیمتر تا ۲ سانتیمتر تولید میشوند.
معرفی پانل سیمانی
پانل سیمانی یکی از مصالح مناسب برای ایجاد دیوار و سقف و کف ساختمان بهخصوص در نقاطی است که تحت فشار رطوبت هستند. از زیرسازی سرامیک دیوارهای آشپزخانه گرفته تا دیوارها و کفپوش روفگاردن، سقف کاذب سرویس بهداشتی، و حتی نمای ساختمان از جمله مواردی هستند که پانل سیمانی در آنها کاربرد دارد.
این پانلها که بهعنوان آکوا پنل و سمنت بورد هم شناخته میشوند در طرحها و رنگهای مختلفی با ضخامت متنوع برای بخشهای گوناگون ساختمانی تولید میشوند. تنوع بالای طرح و رنگ پانلهای سیمانی باعث میشود امکان استفاده از آنها در نقاط مختلف ساختمان و در ترکیب با انواع مصالح ساختمانی دیگر مثل سنگ، سرامیک، چوب و موارد دیگر وجود داشته باشد.
مزایای پانل سیمانی
پانل سیمانی مزایای گستردهای در اختیار سازندگان و ساکنین میگذارد که باعث ارجحیت آن به انواع مصالح ساختمانی دیگر برای بعضی از بخشهای ساختمان میشود.
1- تنوع گسترده
انواع مختلف پانل سیمانی در بافتها، رنگها و طرحهای گوناگون توسط شرکتهای تولیدکننده ارائه میشود. این تنوع گسترده دست معماران و طراحان ساختمان را در استفاده از مقاومترین مصالح همراه با ظرافت و زیبایی بالا باز میگذارد. این در حالی است که مصالح مشابه از جمله پانلهای آلومینیومی و وینیل، و همچنین پانلهای گچی و کاغذی از نظر ظاهری و تنوع طرح کاملا محدود هستند.
2- تحمل بالای تغییرات جوی
استحکام بالای پانل سیمانی باعث میشود در بسیاری از مناطق جغرافیایی که استفاده از مصالح ساختمانی دیگر بهخصوص در نمای ساختمان با فرسایش همراه باشد، امکان به کاربردن آن وجود داشتهباشد. از بارندگی شدید و رطوبت بالا در مناطق شمالی گرفته تا خشکی و حرارت بالا در مناطق جنوبی، پانلهای سیمانی در هر آب و هوایی عملکرد مناسبی ارائه میدهند.
3- مقاومت در برابر آتشسوزی
مقاومت بالای پانلهای سیمانی باعث میشود آنها نه فقط در مقابل رطوبت و عوامل جوی، که در برابر آتشسوزی و حرارت هم مقاومت بالایی داشته باشند. طراحان ساختمان و معماران از این مزیت برای افزایش مقاومت و ایمنی ساختمان بهخصوص در ترکیب با مصالحی مثل چوب بهره میبرند. در مقابل، انواع مصالح ساختمانی مشابه از جمله آلومنیوم در مقابل آتش مقاومت کمی دارند و بهسرعت ذوبشده و تخریب میشوند.
4- طول عمر بالا
بدون شک بزرگترین مزیت پانل سیمانی که باعث اولویت آن به گزینههای دیگر مثل وینیل و آلومینیوم میشود، طول عمر بسیار بالا است. این پنلها ترکیبی از سیمان و فیبرهای چوب و افزودنیهای بسیار مستحکم دیگر هستند. پس در مقابل شرایط جوی، فشار و همچنین نفوذ حشرات موذی مقاومت بالایی دارند. با در نظر گرفتن طول عمر بالای ۵۰ سال پانلهای سیمانی استفاده از آنها در ساخت و ساز با وجود قیمت بیشتر نسبت به انواع مصالح دیگر، کاملا مقرونبهصرفه محسوب میشود.
5- هزینه نگهداری اندک
استحکام بالای پانل سیمانی احتمال آسیب دیدن آن در مقابل انواع عوامل محیطی را کاهش میدهد. این نوع از پانل ساختمانی بر خلاف انواع دیگر مصالح ساختمانی نیازی به تمیز کردن در فاصلههای زمانی کوتاه ندارد. این موارد باعث میشود هزینه نگهداری این پانلها به مراتب کمتر از مصالح ساختمانی دیگر باشد.
قیمت پانل سیمانی
موارد گوناگونی روی قیمت پانلهای سیمانی تاثیر دارند. قیمت بعضی از این موارد مثل بافت و کیفیت مواد تا حد زیادی توسط برند تولید کننده تعیین میشود. پانلهایی که طرح زیبا و جذابی با رنگهای خاص دارند البته قیمت بیشتری از پانلهای سادهتر دارند. اما هم پنلهای طرحدار رنگی و هم پنلهای ساده با رنگهای معمولی وقتی ضخامت بیشتری داشتهباشند قیمت بیشتری پیدا میکنند.
جمعبندی
پانل سیمانی نوعی مصالح ساختمانی با استحکام بسیار بالا و همزمان زیبایی و ظرافت چشمگیر است که امکان استفاده از آن در بسیاری از بخشهای ساختمان، بهعنوان سقف کاذب، دیوار، یا نمای ساختمان وجود دارد. پانلهای سیمانی در طرحها و رنگهای متنوعی تولید میشوند و بعضی از آنها بافتهای کاملا منحصربهفرد و متمایزی دارند که جلوه متفاوتی به ساختمان میدهند. با اینکه هزینه اولیه پانلهای سیمانی در بعضی موارد بیشتر از محصولات مشابه است. یک عمر یا چیزی بیشتر از ۵۰ سال دوام میآورد که آن را به یکی از مقرونبهصرفهترین گزینهها در ساختمانهای جدید تبدیل میکند.